Суббота, 04.05.2024, 00:10
 
Главная Регистрация Вход
Приветствую Вас, Приблуда · RSS
Рекламка от google
Банерная сеть

Реклама на этом сайте
[ Новые сообщения · Участники · Правила форума · Поиск · RSS ]
  • Страница 1 из 1
  • 1
Форум » Общение » Особый мир отчуждения » Мертве місто, яке притягує та змінює людей (Экскурсия в Чернобыль)
Мертве місто, яке притягує та змінює людей
lamer Дата: Суббота, 29.11.2008, 13:26 | Сообщение # 1
General copy-paster
Группа: Rentgen Development Group
Сообщений: 68
Репутация: 1
Статус: Offline

Поки екологи, політики та міжнародні експерти сперечаються про наслідки аварії на ЧАЕС, сміливі українці давно освоюють простори "закритої зони".
Бодай на один день, але відчути, побачити, доторкнутись до однієї з найбільших техногенних катастроф людства.
"Мене накрило"
Саме так часто характеризують свої відчуття учасники поїздок в Чорнобиль та в мертве місто Прип'ять. Переважна більшість учасників довго не можуть оговтатись від побаченого і зізнаються, що відчути все це ще раз не погодилися б ніколи.
"На вулицях я б не дуже сказала, що все так страшно. Вражають ті факти, як розповідаються під час екскурсії. І ще те, що забруднення радіацією таке точкове. Може на асфальті бути рівень 40-50 мікрорентген, а потім бути ямка, чи мох - а там вже буде за 2000", - майже за Стругацькими розповіла "Життю" менеджер турфірми "Интересний Киев" Інна Мушинська.
Тепер вона сама займається організацією аналогічних поїздок, і переконує: нічого екстремального в таких вояжах немає. Хоча ще раз поїхати в "зону" вона б не наважилась.
"Екстремальний туризм - це як поїхати перетнути Ніагару, або помандрувати в гарячу точку", - погоджується з колегою Антон Юхименко з pripyat.com, який впродовж цілого року збирає десятки людей для поїздки в Чорнобиль.
"Дехто, награвшись у гру "Сталкер», намагаються потрапити в зону і походити по тих місцях, по яких вони, можливо, бігали. Це сумно, але такі люди є", - додає він.
Лише від pripyat.com в зону відчуження щомісяця їде 30-40 осіб. "Интересний Киев" відправляє туди ж втричі більше. "Майже кожні вихідні є групи, по 30-40 осіб", - розповіла нам Інна Мушинська.
У столиці організацією поїздок у Чорнобиль займаються близько 10 компаній. Але через сезонність таких екскурсій (групи набирають в теплі пори року) деякі турфірми від них відмовились.
Так вчинив і Кирило Ясько з "Outdoor Ukraine". "Попит на такі поїздки є , але він нерегулярний", - каже Ясько. І щиро зізнається: сам в Чорнобилі не був. На запитання, чи не боїться він, бува, радіації, знічується, а потім відповідає: "Якось не хочеться...". Не всім же бути сталкерами.
"Екологічно чисто"?
Організатори поїздок в зону відчуження не перестають повторювати: такі екскурсії безпечні для здоров'я та законодавчо врегульовані.
"Возять людей в Чорнобиль дуже давно. Добро на це дає МНС України. Ми зазначаємо мету поїздки. А вона зрозуміла з того, чим ми займаємось", - розповів "Життю" Антон Юхименко з pripyat.com.
"Це не туризм", - додає він. А тих, хто просто приїжджає на КПП без спеціального гіда і дозволу на таку екскурсію відправлять назад.
Ще один менеджер столичної турфірми (яка попросила не називати її ім'я) на запитання, хто "вам видає дозволи на в'їзд в Чорнобиль" різко відповідає: "Це конфіденційна інформація", але додає, що це - "поїздки з ознайомчою метою", адже "туризм в зону заборонений".
Вартість такої одноденної поїздки в становить приблизно 100 доларів. Туроператори зазначають, що наважуються на таке лоскотання своїх нервів перебуванням на масці Чорнобильської катастрофи переважно особи, віком від 22 до 35 років. Іноземці теж їдуть, але не так часто. Бояться.
Хоча організатори переконують: переживати за погіршення свого здоров'я через радіацію не варто.
"Це питання нам постійно задають. Поїздка є абсолютно безпечною", - каже Антон Юхименко.
"Ми включаємо людям дозиметри. І він працюватиме з нами увесь день. Ввечері, коли ми їхатимемо, дозиметр покаже нам ту дозу, радіації, яку ми отримали. Доза, накопичена дорівнює 200-300 мікроренген. Це та ж доза, яку ви отримаєте під час перельоту в Америку. Можете заради експерименту таке зробити. Радіація від сонця на більшій висоті - більша. Відповідно, ви отримаєте сонячну радіацію", - деталізує організатор поїздок.
Головний консультант комітету Верховної ради з питань екологічної політики, природокористування і ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Олена Кутова так не вважає.
"Зараз влаштовувати з зони відчуження зоопарк я б не стала. Там, як і раніше небезпечно, так що це не жарти. Багато хто їздить в зону відселення на могили предків, але за це брати гроші безбожно", - додала експерт.
Загалом, як і в багатьох питаннях своєї історії, українці не можуть знайти однозначної відповіді - що для нас Чорнобиль сьогодні: чи страшна катастрофа, чи урок на майбутнє, а чи потенційне золоте дно. Держава постійно шукає гроші на різноманітні охоронні об'єкти, тому теж не має часу на чітку позицію. А турфірми вже давно зрозуміли, як об'єднати всі можливі точки зору навколо одного - оплаченої поїздки в зону відчуження.
Ссылка...
Вложения: 9143028.jpg (53.9 Kb)
 
Форум » Общение » Особый мир отчуждения » Мертве місто, яке притягує та змінює людей (Экскурсия в Чернобыль)
  • Страница 1 из 1
  • 1
Поиск:

Бесплатный конструктор сайтов - uCoz